Какво е придобиването на музика и защо сега е толкова популярно сред световните финансови гиганти?

Какво е придобиването на музика и защо сега е толкова популярно сред световните финансови гиганти?

Въпреки че точните условия на сделката, която включва и някои от бъдещите проекти на Guetta, не бяха оповестени публично, много анализатори на музикалния бизнес казват, че тя може да струва повече от 100 милиона долара. Арената за придобиване на музика изведнъж е нервният център за много дейности. След почти десетилетия на голяма нестабилност по въпросите

Въпреки че точните условия на сделката, която включва и някои от бъдещите проекти на Guetta, не бяха оповестени публично, много анализатори на музикалния бизнес казват, че тя може да струва повече от 100 милиона долара.

Арената за придобиване на музика изведнъж е нервният център за много дейности. След почти десетилетия на голяма нестабилност по въпросите на пиратството и свободния достъп, които намалиха търсенето за закупуване на нова музика, музикалната индустрия изведнъж вижда, че в нея се изпомпват милиарди долари.

Какво представлява придобиването на музикален каталог?

Придобиването на музикален каталог се отнася до процеса на огромни сделки, при които артистите продават музиката си и нейните авторски права – или определен раздел, или музиката си изцяло – на определена компания.

Традиционно правата за запис на музика се подписват на лейбъл и изпълнителите. Издателските права обикновено се предоставят на друга компания и на авторите на песни.

В новата ера на придобиване на музика двете са обединени – всичко вече се купува от друга компания или се сключва договор за сътрудничество със звукозаписната или издателската компания. Това има тенденция да включва всички други активи, като стойността на марката на артиста е в теглене.

Кои са някои от забележителните музикални придобивания, които се случиха в последно време?

През 2020 г. Universal Group придоби целия музикален каталог на Боб Дилън за близо 400 милиона долара. Каталогът, включващ над 600 песни от шест десетилетия, обхваща емблематични парчета като „Blowin’ in the Wind “и„ Like a Rolling Stone “.

Месеци след Дилън, изпълнителят на песни Дейвид Кросби обяви, че иска да продаде и своя каталог. Музиката му най-накрая е придобита през март 2021 г. от американските мениджъри на развлеченията Оливие Частан и Iconic Artist Group на Ървинг Азоф веднага след като компанията купи мажоритарен дял в интелектуалната собственост на Beach Boys, включително запис, издаване и марката.

Следва колумбийската поп звезда Шакира, която продава своя каталог от 145 песни, включително нейния олимпийски химн „Waka Waka“, и популярни парчета като „Hips Don’t Lie“ и „Everywhere, wherever“ на Hipgnosis Songs Fund, базирано в Обединеното кралство публично търгувана инвестиционна фирма, която също така е придобила музикални каталози от хора като канадския певец и композитор Нийл Йънг, бившата певица на Fleetwood Mac Линдзи Бъкингам, английския музикант Стив Уинвуд и продуцентът на наградите “Грами” Андрю Уат, наред с други. Компанията се оценява на 2,21 млрд. Долара.

Докато Йънг продава 50 процента от своята музика на Hipgnosis, компанията плаща на популярната група Red Hot Chili Peppers между 140 и 150 милиона долара за правата им за издаване на музика.

След това има Tempo Music Investments, друга компания за дялово инвестиране, която в сътрудничество с Warner Music Group е купила правата на Jonas Brothers и Wiz Khalifa. Round Hill Music, предприятие на бивш мениджър на хедж фондове, сега притежава каталог с над 20 000 песни, включително песни от Rolling Stones, Frank Sinatra, The Beatles, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Aerosmith, Katy Perry, Bon Jovi и Celine Дион, наред с други.

Richard Worthy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos