Какво по света е World Music?

Какво по света е World Music?

Класът „Музика на световните култури“ се занимава със „World Music“ като маркетингова конструкция. „Какво по света е World Music?“ Може ли изобщо да се използва терминът? Предложете алтернативен термин! Брук Селик Световната музика се отнася до музикалните стилове на различни региони и култури, но има тенденция да изключва западната музика. Това не е един вид

Класът „Музика на световните култури“ се занимава със „World Music“ като маркетингова конструкция. „Какво по света е World Music?“ Може ли изобщо да се използва терминът? Предложете алтернативен термин!

Брук Селик

Световната музика се отнася до музикалните стилове на различни региони и култури, но има тенденция да изключва западната музика. Това не е един вид музика, а по-скоро обхваща набор от музикални традиции, типично свързани с определен етнос (Rahkonen, 1994). Един пример за световна музика е музиката на Klezmer, която е музикална традиция на източноевропейските ашкенази евреи, която се отнася до сватбени тържества. Вярвам, че терминът „специфична за културата музика“ може да бъде добра алтернатива на „световната музика“, защото подчертава връзката между музиката и културата. Той също така предава идеята, че музиката произхожда от културата, което е важно за идентичността на музиката.

Джесика Хофман

Световната музика обхваща всички музикални жанрове по света с изключение на западната музика. Повечето музикални отдели на всеки магазин имат раздел, обозначен със световна музика, в който може да се намери разнообразна музика, която изглежда чужда за повечето „западни“ уши. Ритмичният танц кечак от Бали, ниските и успокояващи звуци на флейтата шакухачи от Япония и келтската музика от Обединеното кралство са примери за световна музика.

Като цяло терминът „световна музика“ би бил по-точен, ако се наричаше „чуждестранна експанзия“. Това е така, защото световната музика не включва цялата музика, която произхожда от света; световната музика включва музикални жанрове от култури, които се различават от „западната“. В допълнение, замяната на световната музика с чуждестранна експанзия насърчава идеята за разширяване на възгледа за това какъв тип музика е естетически приятна.

Вернер Ронеке

Обичам да мисля за „World Music“ като всякакъв вид музика, която звучи чуждо или непознато през американски обектив. Не е нещо, което идва извън Съединените щати, тъй като Бийтълс или Ролинг Стоунс са примери за този факт. И двете групи са от чужда държава, но музиката им може да бъде идентифицирана в САЩ. Световната музика използва непознати инструменти и непознати звуци и имам предвид непознати за обикновения американски слушател. Ако чуя норвежец да свири на акустична китара и да се подписва, би било много трудно да класифицирам звука като „световна музика“, тъй като познатата ми акустична китара. Но ако чуя как норвежец вие под акомпанимента на някакъв инструмент, който никога досега не съм чувал, бих го нарекъл „световна музика“.

Чувствам, че заглавието „световна музика“ се прилага за всичко, което не разбираме напълно, в опит да се почувстваме, че го разбираме по-добре. Обичаме да класифицираме и категоризираме нещата; помага ни да ги разберем. С чуждата музика може да нямаме знанието да кажем: „О, това е Кумбия“, така че вместо това ще я наречем световна музика. (Дори думата на Microsoft не знае, че Cumbia е дума, камо ли популярен жанр музика в Южна Америка) Ако чуем човек, който свири на диджериду заедно с някои полиритмични модели на барабани, няма да го разпознаем веднага, следователно ще го разберем наречете го световна музика.

За мен заглавието „световна музика“ е унизително. Подобно е на това как американците ще класифицират хората от различни нации просто като „азиатци“. Факт е, че това, което ние, американците, смятаме за световна музика, е много вероятно популярна музика на страните, от които идва. Но не можем да познаем всеки музикален жанр в света, поне не всички можем. Така че терминът световна музика съществува като нещо, което всеки може да разбере.

Предпочитам да го наричаме чужда музика, защото това е, което е за нас. За да го наречем световна музика предполага, че двете категории музика са нашата собствена музика и музиката на останалия свят. Музиката от Азия и Африка е също толкова легитимна, колкото и американската музика, и мисля, че групирането на азиатската музика и африканската музика в една и съща категория е глупаво, тъй като съм сигурен, че е съвсем различно. Но ако просто го наречем чуждестранна музика, не бихме почукали по своята същност. Ние просто бихме признали, че това е чужда за нас музика.

Richard Worthy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos