Дълго време се смята, че музиката е лекарство за ума. Напредъкът в неврологията и мозъчните изображения показват какво се случва в мозъка, за да докаже това.

Доказано е, че музиката понижава тревожността, тъгата, кръвното налягане и болката, подобрява качеството на съня, настроението, паметта, повишава някои когнитивни процеси, подобрява ученето и фокуса и забавя последиците от стареенето на мозъка, според изследвания. Музиката е едно от малкото хобита, които активират целия ви мозък, поради което е толкова полезна за мозъка ви. Музиката е цялостна тренировка за мозъка, тъй като е структурна, математически и архитектурно базирана на корелации между нотите.

Много повече от обикновена слухова обработка се случва в тялото ви, когато слушате музика. Музиката ангажира слухови, двигателни и лимбични мозъчни региони в ново изследване с ЯМР, независимо дали слушаха Вивалди или Бийтълс. Според изследването двигателните зони обработват ритъма, слуховите – звука, а лимбичните области са свързани с емоциите.

Музиката може да ви помогне да се чувствате по-малко стресирани и депресирани.

Многобройните предимства за здравето от слушането на музика, включително намаляването на хормона на стреса кортизол, бяха потвърдени в мета-анализ на 400 проучвания. Според едно проучване пациентите, подложени на операция, които са слушали музика, са имали по-малко тревожност и по-ниски нива на кортизол от тези, които са приемали лекарства. Според констатациите е доказано, че парчето има положително въздействие върху химията на мозъка, както и предимства за психическо и физическо здраве в четири области:

Подобрете настроението си.
Намаляване на стреса.
Повишаване на имунитета.
Подпомага формирането на социални връзки.

Слушането на музика активира nucleus accumbens, което е отговорно за освобождаването на допамин, неврохимикал за добро настроение, който е важна част от системите за удоволствие-награда и мотивация и играе роля в ученето. По-високите нива на допамин подобряват концентрацията, настроението и паметта. Допаминът е химикалът, който ви кара да се чувствате добре, когато ядете шоколад, когато изпитвате оргазъм или когато се надувате.

Проучванията показват, че музиката помага на хората да преодолеят депресията и да се чувстват по-обнадеждени и да контролират живота си. Дори доказателството е, че слушането на музика може да помогне на мозъка да се възстанови след травматично събитие. Мозъчният хормон окситоцин се освобождава, когато пускате музика с хора или слушате музика на живо, което увеличава чувството за свързаност, доверие и социална връзка.

В едно проучване е установено, че слушането на музика намалява хроничната болка с до 21% и депресията с до 25%, а музикалната терапия облекчава симптомите на депресия с до 25% в друго.

Как музиката ви помага да мислите

Музиката може да подобри различни висши мозъчни функции, което ви прави по-мъдри. Доказано е, че слушането на музика по-специално подобрява уменията за четене и грамотност, разсъждението и математическите способности.

Мозъчните сканирания на хора, които слушат и свирят много музика, като професионални музиканти, показват повече симетрия, по-големи области на мозъка, участващи в моторния контрол, слуховата обработка и пространствената координация и по-развит калозум. Corpus callosum е лента от нервни влакна, която позволява комуникация между двете половини на мозъка.

На всяка възраст да се научите да свирите на музикален инструмент е едно от най-полезните неща, които можете да направите за мозъка си. Според едно проучване само четири години музикално обучение като дете са засилили специфичните мозъчни функции 40 години по-късно в тестове!

Въпреки това, ако не сте музикант, простото слушане на музика за удоволствие също носи предимства. Възрастните, които слушаха определени жанрове музика, имаха по-бързо време за обработка и по-добро епизодично припомняне. Други проучвания са установили, че слушането на музика във фонов режим може да повиши производителността и да подобри когнитивните функции и креативността при определени работни места.

Но продължете с повишено внимание. Важно е да се вземе предвид вида музика и работа. Определена музика, като популярни песни с текстове, изисква мозъка ви да изпълнява много задачи и пречи на разбирането на четенето и обработката на информация; затова е по-добре да го слушате по време на почивките.

Музиката подобрява паметта

Музиката и дългосрочната памет са здраво свързани в мозъка ви. Слушането на позната музика активира определени области на мозъка, свързани с автобиографични и епизодични спомени и емоции. При възрастните хора слушането на музика повишава работната памет.

Музиката може да предизвика силни емоционални спомени дори при хора с болест на Алцхаймер или тежка деменция. Личните музикални предпочитания често могат да помогнат на слушателя да се съсредоточи върху текущия момент и да се свърже отново с другите, като успокои забързаната мозъчна дейност. Рейтингът на паметта на страдащите от Алцхаймер се подобри след слушане на класическа музика.

Според науката музиката може да се използва и за подпомагане на младия мозък при запомняне на информация и подобряване на ученето.

Засилване на мозъка ви с музика

Доказано е, че музикалната терапия подобрява здравните резултати в различни популации, включително недоносени бебета, деца с аутизъм, ADHD или увреждания в развитието и ученето, както и хора, които са преживели емоционална травма, проблеми със злоупотребата с вещества, мозъчни наранявания, физически увреждания , остра и хронична болка, депресия, болест на Паркинсон и др.

Доказано е, че музикалната терапия причинява измерими промени в мозъка. Работата с квалифициран практикуващ или завършването на самостоятелна онлайн програма също са опции за музикална терапия. Можете също да извлечете ползи, като запознаете младежите с музиката сами.

Използвах музикална терапия от Advanced Brain Technologies като част от моите инструменти за рехабилитация, за да се възстановя от значителна мозъчна травма преди повече от десетилетие. Все още слушам тяхната музика, за да се отпусна и да помогна на практиката си за медитация. Advanced Brain Technologies, например, улеснява всеки да използва музика, за да подобри мозъка и живота си.

ABT е съкращение от Advanced Brain Technology. Програмата за слушане е базирана на звук програма, която използва музикална наука за подобряване на мозъчната функция. Програмата за слушане променя и тренира мозъка ви, за да подобри начина, по който възприемате, обработвате и реагирате на цялата сензорна информация, която мозъкът ви получава ежедневно.

Повече от десетилетие програмата за слушане е помогнала на стотици хиляди деца и възрастни с когнитивни, поведенчески и емоционални проблеми. Програмата за слушане е помогнала на хората да подобрят своите умения за мислене, говорене, четене и писане, да се подготвят за приемни изпити за колеж и спортни състезания, да повишат производителността, да научат нови езици и музикални инструменти и да се отпуснат и да спят по-добре. Повече информация можете да намерите тук.