1. Намалява нивата на стрес.

Можем да намерим хиляди резултати, като търсим „релаксираща музика“. От друга страна, успокояващата музика е ефективна за облекчаване на стреса? Да, правилно е. Всъщност експертите от Mindlab, компания, специализирана в изследванията на мозъка, стигнаха до необичайно заключение преди няколко години.

2. Естествените шумове повишават концентрацията ни.

Звукът от дъжд на прозорец, течаща река, непрекъснатото разбиване на океана в риф, гласът на кит… В телата ни звуците на природата имат терапевтично въздействие. Сякаш сме се върнали към произхода си и това едновременно ни концентрира и освобождава.

3. Понижава прага на болка на човек.

След операцията слушането на успокояваща музика помага на пациентите да се възстановят по-бързо, а също така помага да се направи този важен период по-приятен и по-малко стресиращ. Това е странно откритие, но според статия в Psychology Today, успокояващата музика намалява болката, създава ендорфини и дори подобрява имунната ни система.

4. Позволява ни да получим по-добър нощен сън.

Това е нещо, което всички сме правили преди. Лягаме в леглото, изключваме осветлението и се оставяме да се потопим в успокояващия, приятен и възхитителен свят на музиката. Спим по-добре, когато слушаме тиха музика през слушалки през нощта и това спомага за освобождаването на тревожните тревоги и изтощителните мисли.

5. Помага на мозъка да работи по-добре.

Музиката вълнува мозъка ни. Например, знаем, че започването на свирене на инструмент в ранна възраст подпомага развитието на мозъка и подобрява математическите умения. Музиката, която ни отпуска, е почти като витамин за мозъка ни.
Това ни поставя в възможно най-доброто психическо състояние за разсъждения и задачи, които се нуждаят от пространствено-времеви умения. В същото време връзката между нашите две полукълба на мозъка се увеличава, което позволява на невроните да комуникират по-бързо.

6. Релаксиращата музика също е полезна за сърцето ви.

Вече обсъдихме предимствата на слушането на успокояваща музика след операцията. Една от причините е, че е от полза за сърдечно-съдовата ни система и поради това кръвното ни налягане и сърдечната честота са намалени. Имаме по-малко аритмии и се чувстваме по-спокойни, когато пулсът ни стане по-равномерен и ритмичен.

7. Повишени нива на серотонин и ендорфин

Ендорфините и серотонинът са два хормона, на които хората се радват, и те също функционират като невротрансмитери. Въпреки че всички имаме различни музикални вкусове и от време на време сме в настроение за по-неистови мелодии, не можем да отречем ползите за мозъка от успокояващата музика.

8. Насърчава ни да консумираме по-внимателно.

Този може да ви хване неподготвен. Прости неща като слушане на успокояваща музика по време на хранене могат да ни помогнат да се храним по-внимателно, балансирано и здравословно. Всичко се свежда до внимателност и ни насърчава да ядем по-бавно и да забелязваме кога сме сити по-рано. Наслаждаваме се на усещанията от яденето и вкуса на храната по-ярко.

9. Ще ви помогне да медитирате.

Не е лесно да се научиш да медитираш, особено ако животът ти е постоянно забързан. Не винаги работи, когато се опитваме да намерим спокойствие чрез медитация, и не винаги работи. Релаксиращата музика е едно нещо, което може да помогне. Намерете тихо място, облечете удобни дрехи и слушалки и се отпуснете…

10. Изучаване на релаксираща музика

Нашите когнитивни функции се подпомагат от релаксираща музика. Подобрихме способността си да концентрираме и обработваме информация и способността си да си припомняме нова информация бързо и ефективно. Както вече казахме, нашият мозък се радва на музикална стимулация, която е балансирана и хармонична, а някои честоти могат да помогнат на мозъка ни да работи по-ефективно.