Ползите от слушането на музика

Ползите от слушането на музика

През 2009 г. археолозите, разкопали пещера в южна Германия, откриха флейта, издълбана от костта на крилото на лешояда. Деликатният артефакт е най-старият познат музикален инструмент на земята – което показва, че хората правят музика повече от 40 000 години. Въпреки че не можем да сме сигурни кога точно хората са започнали да слушат музика, учените

През 2009 г. археолозите, разкопали пещера в южна Германия, откриха флейта, издълбана от костта на крилото на лешояда. Деликатният артефакт е най-старият познат музикален инструмент на земята – което показва, че хората правят музика повече от 40 000 години.

Въпреки че не можем да сме сигурни кога точно хората са започнали да слушат музика, учените знаят нещо за това, защо го правим. Слушането на музика ни носи полза индивидуално и колективно. Ето какво ни казват изследванията за силата на музиката за подобряване на физическото, психическото и емоционалното ни здраве.

Музиката ни свързва

Изследователите от доверен източник смятат, че една от най-важните функции на музиката е да създава усещане за сплотеност или социална свързаност.

Еволюционните учени казват, че хората може да са развили зависимост от музиката като средство за комуникация, защото нашите предци са произлезли от дървесни видове – обитатели на дървета, които са се призовавали един към друг през навеса.

Музиката остава мощен начин за обединяване на хората:

  • националните химни свързват тълпите на спортни събития
    протестните песни възбуждат чувството за споделена цел по време на шествия
    химните изграждат групова идентичност в молитвени домове
    любовните песни помагат на бъдещите партньори да се обвържат по време на ухажване
    приспивните песни дават възможност на родителите и бебетата да развият сигурна привързаност

Това може да доведе до по-добро учене

Лекарите от Джон Хопкинс препоръчват да слушате музика, за да стимулирате мозъка си. Учените знаят, че слушането на музика ангажира мозъка ви – те могат да видят, че активните зони светват при ЯМР сканиране.

Сега изследователите знаят, че само обещанието да слушате музика може да ви накара да искате да научите повече. В едно проучване от 2019 г. хората бяха по-мотивирани да учат, когато очакваха да слушат песен като награда.

Слушането има граници

Предупреждение: Може да искате да задържите слушалките за някои ученици. Изследователи от доверен източник, които тестваха ученици с по-нисък капацитет на работната памет, установиха, че слушането на музика – особено песни с текстове – понякога има отрицателен ефект върху ученето.

Може да подобри паметта

Музиката също има положителен ефект върху способността ви да запомняте.

В едно проучване Известен източник изследователите дават на хората задачи, които изискват от тях да прочетат и след това да си припомнят кратки списъци с думи. Тези, които слушаха класическа музика, превъзхождаха тези, които работеха в мълчание или с бял шум.

Същото проучване проследява колко бързо хората могат да изпълняват прости задачи за обработка – съпоставяне на числа с геометрични фигури – и се появява подобна полза. Моцарт помогна на хората да изпълнят задачата по-бързо и по-точно.

Mayo Clinic посочва, че докато музиката не преодолява загубата на памет, преживяна от хора с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, е установено, че музиката забавя когнитивния спад, помага на хората с лека или умерена деменция да си спомнят епизоди от живота си.

Музикалната памет е една от мозъчните функции, най-устойчиви на деменция. Ето защо някои болногледачи са успели да използват музиката, за да успокоят пациентите с деменция и да изградят доверителни връзки с тях.

Може да помогне за лечение на психични заболявания

Музиката буквално променя мозъка. Неврологични изследователи са открили, че слушането на музика предизвиква освобождаването на няколко неврохимикала, които играят роля в мозъчната функция и психичното здраве:

допамин, химикал, свързан с центрове за удоволствие и „награда”
хормони на стреса като кортизол
серотонин и други хормони, свързани с имунитета
окситоцин, химикал, който насърчава способността да се свързва с другите
Въпреки че трябва да се направят повече изследвания, за да се разбере как точно музиката може да се използва терапевтично за лечение на психични заболявания, някои проучвания Доверен източник предполагат, че музикалната терапия може да подобри качеството на живот и социалната свързаност на хората с шизофрения.

Richard Worthy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos