1. Музиката ви прави по-щастливи

„Не пея, защото съм щастлива; Щастлив съм, защото пея. ” – Уилям Джеймс

Изследванията доказват, че когато слушате музика, която харесвате, мозъкът ви освобождава допамин, невротрансмитер, който се чувства добре. Valorie Salimpoor, невролог от университета McGill, инжектира осем меломани с радиоактивно вещество, което се свързва с допаминовите рецептори, след като са слушали любимата си музика. ПЕТ сканирането показа, че се отделят големи количества допамин, което биологично кара участниците да изпитват емоции като щастие, вълнение и радост.

Така че следващия път, когато имате нужда от емоционален тласък, слушайте любимите си мелодии за 15 минути. Това е всичко, което е необходимо, за да постигнете естествен максимум!

2. Музиката подобрява текущото изпълнение

„Ако хората вземат нещо от моята музика, това трябва да е мотивация да знаете, че всичко е възможно, стига да продължите да работите върху него и да не отстъпвате.“ – Еминем

Марсело Биглиаси и колегите му установиха, че бегачите, които са слушали бърза или бавна мотивационна музика, са завършили първите 800 метра от своето бягане по-бързо от бегачите, които са слушали спокойна музика или са тичали без музика. Ако искате да вземете стъпка нагоре, слушайте песни, които ви вдъхновяват.

3. Музиката намалява стреса и подобрява здравето

„Мисля, че музиката сама по себе си лекува. Това е експлозивен израз на човечеството. Това е нещо, до което всички сме докоснати. Без значение от каква култура сме. ” – Били Джоел

Слушането на музика, която харесвате, намалява нивата на хормона на стреса кортизолин в тялото ви, който противодейства на ефектите от хроничния стрес. Това е важно откритие, тъй като стресът причинява 60% от всички наши заболявания и заболявания. Едно проучване показа, че ако хората активно участват в създаването на музика, като свирят на различни ударни инструменти и пеят, имунната им система се засилва дори повече, отколкото ако пасивно слушат.

За да останете спокойни и здрави по време на стресиращ ден, включете радиото. Не пропускайте да пеете заедно и да потупвате краката си в такт, за да получите максимална лечебна полза.

4. Музиката ви помага да спите по-добре

„Музиката отмива от душата праха на ежедневието.“ – Бертолд Ауербах

Над 30% от американците страдат от безсъние. Проучване показа, че учениците, които са слушали релаксираща класическа музика в продължение на 45 минути, преди да се включат, са спали значително по-добре от учениците, които са слушали аудиокнига или не са правили нищо по-различно от нормалната си рутина. Ако имате проблеми със съня, опитайте да слушате малко Бах или Моцарт преди лягане, за да хванете малко Zs.

5. Музиката намалява депресията

„Музиката беше моето убежище. Можех да пълзя в пространството между нотите и да извивам гръб до самота. ” – Мая Анджелоу

Повече от 350 милиона души страдат от депресия по целия свят. Огромните 90% от тях също изпитват безсъние. Изследванията по-горе за съня установяват, че симптомите на депресия намаляват значително в групата, която е слушала класическа музика преди лягане, но не и в другите две групи. Друго проучване на Ханс Йоахим Трапе в Германия също демонстрира, че музиката може да бъде от полза за пациентите със симптоми на депресия, в зависимост от типа музика. Медитативните звуци и класическата музика повдигнаха хората, но техно и хеви метъл докараха хората още повече.

6. Музиката ви помага да ядете по-малко

„Има някаква приятелска връзка между музиката и храненето.“ – Томас Харди

Изследванията в Техническия университет в Джорджия показват, че омекотяването на осветлението и музиката, докато хората се хранят, ги кара да консумират по-малко калории и да се наслаждават повече на ястията си. Ако търсите начини да ограничите апетита си, опитайте да затъмните светлините и да слушате тиха музика следващия път, когато седнете за хранене.

7. Музиката повдига настроението ви, докато шофирате

„Това е, което обичам. Не се прекъсва, седя в колата от себе си и слушам музика под дъжда. Има толкова много страхотни песни, които тепърва ще се пеят. ” – Алисън Краус

Проучване в Холандия установи, че слушането на музика може да повлияе положително на настроението ви по време на шофиране, което може да доведе до по-безопасно поведение, отколкото да не слушате музика. Следващият път, когато се почувствате разочаровани от трафика, увеличете мелодиите, за да подобрите душевното си състояние. Това няма да навреди на шофирането ви – може дори да ви помогне да шофирате по-безопасно.