6 умопомрачителни психологически ползи от музиката

6 умопомрачителни психологически ползи от музиката

Музиката е дейност, която като цяло е възхитителна и забавна. Знаете ли обаче, че слушането на музика има забележителни ползи за здравето според някои изследователи? Музиката може да доставя удоволствие и наслада, но има и многобройни предимства за психологическото здраве. Музиката може да облекчи тези неприятни симптоми и да повиши настроението ви, независимо дали сте

Музиката е дейност, която като цяло е възхитителна и забавна. Знаете ли обаче, че слушането на музика има забележителни ползи за здравето според някои изследователи? Музиката може да доставя удоволствие и наслада, но има и многобройни предимства за психологическото здраве.

Музиката може да облекчи тези неприятни симптоми и да повиши настроението ви, независимо дали сте нещастни, тревожни или дори не можете да спите добре. Ако някога сте се чувствали заредени с енергия, докато слушате забързана рок музика или сте били трогнати до сълзи от деликатна песен, знаете колко мощна може да бъде музиката, за да повлияе на настроението и дори да вдъхновява действието.

Музиката има 6 изненадващи ползи за психичното здраве

Психологическите ефекти на музиката могат да бъдат дълбоки и мащабни. Музикалната терапия подобрява емоционалното здраве, управлението на стреса и психологическото благополучие на пациентите. Според няколко проучвания вашите музикални предпочитания могат да предоставят информация за много аспекти на вашата личност.

1. Музиката подобрява когнитивните умения

Фоновата музика или музиката, възпроизвеждана, докато основно се занимавате с друга дейност, според изследванията, може значително да повиши ефективността на когнитивните задачи. Друго проучване показва, че слушането на повече рок или весела музика подобрява скоростта на обработка, докато слушането както на оптимистична, така и на забавна музика подобрява паметта.

Използването на музика за подобряване на когнитивните ви способности може да бъде доста полезно в ежедневието, независимо дали за увеличаване на паметта или за поддържане на бдителност, докато изпълнявате досадни и скучни задължения.

Така че следващия път, когато работите по проект, включете най-добрия субуфер за фонова музика, за да подобрите умственото си представяне. Вашата песен ще има повече душа със силен субуфер. Помислете за слушане на инструментална музика вместо песни с плътни текстове, което може да ви накара да се разсеете.

2. Музиката облекчава тревожността и стреса

Много хора знаят, че добрата музика може да им помогне да се отпуснат, но знаехте ли, че музиката може да помогне и на тези с генерализирано тревожно разстройство? Според проучване от 2015 г. пациентите с генерализирано тревожно разстройство реагират благоприятно на музикалната терапия. Независимо дали изпитвате леко или тежко безпокойство, музиката може да ви помогне да управлявате симптомите си.

Слушането на музика може да ви помогне да се отпуснете и да премахнете стреса. На участниците в проучване от 2013 г. беше проведен стрес тест. Преди това някои участници бяха изложени на успокояваща музика, докато други бяха изложени на звука от вълниста вода, а останалите индивиди не бяха изложени на никаква слухова стимулация.

Резултатите от проучването разкриват, че слушането на музика значително влияе върху нивата на стрес при хората. Тези, които са слушали музика, са по-склонни да се възстановят по-бързо от тези, които не са.

3. Музиката може да ви помогне да запомните нещата.

Много студенти обичат да слушат музика, докато учат, но дали това е добра идея? Някои хора вярват, че слушането на любимата им музика им помага да си спомнят нещата по-добре, докато други смятат, че подобрява концентрацията. Според изследванията може да помогне, но до голяма степен зависи от музикалния жанр, любовта на слушателя към музиката и музикалната подготовка на слушателя.

Различните форми на музика имат различни ефекти върху различните хора. В резултат на това, докато музиката може да повлияе на паметта, резултатите се различават в зависимост от човека.

4. Музиката може да помогне при симптомите на безсъние

Безсънието е сериозно медицинско състояние, което засяга хора от всички възрасти. Въпреки че има различни техники за лечение на това и други нарушения на съня, изследванията показват, че слушането на релаксираща класическа музика може да бъде ефективен, безопасен и икономичен начин за борба с безсънието.

Според проучване хората, които слушат музика, имат по-високо качество на съня от тези, които не го правят. Тъй като музиката е добро лечение за нарушения на съня, тя може да се използва като прост и безопасен метод за лечение на безсъние.

5. Музиката повишава мотивацията

Има причина да ви е по-лесно да тренирате, докато слушате музика; проучванията показват, че бързата музика подтиква хората да тренират още по-усилено. По време на тренировка музиката има голямо влияние върху представянето ви.

Според проучвания върху спортисти, бавната музика ги забавя физически и психически, докато бързата музика има обратното въздействие. Така че, не забравяйте да добавите бързо развиващи се музикални песни към плейлиста си за тренировка всеки път, когато отидете на фитнес, започнете да бягате, да ходите или да извършвате друг вид тренировка.

6. Музиката помага за облекчаване на симптомите на депресия

Не е толкова лесно, колкото да се зарадвате или да слушате как хората ви казват „Спри да бъдеш толкова мрачен!“ Независимо дали става дума за антидепресант, терапия за разговори или дори музикална терапия, депресията обикновено изисква лечение. В проучвания е доказано, че музиката е въздействащо и рентабилно лечение за депресия при деца и тийнейджъри.

Възрастните показаха подобни печалби, с допълнителни ползи, включително повишено самочувствие и междуличностни умения. Според проучване, докато музиката оказва значително влияние върху настроението, стилът на музиката също има значение. Доказано е, че класическата музика и музиката за медитация са най-полезни за повишаване на настроението, докато хеви метъл и техно музиката са доказано неефективни и дори опасни.

Последни мисли за музиката

Музиката повишава фокуса, издръжливостта и производителността, подобрява настроението ви и помага за справяне с болката. Музиката изглежда има магически свойства, тъй като ни вдъхновява и забавлява и има големи психологически предимства, които могат значително да подобрят здравето ни. Помислете за горните ползи за психичното здраве и благополучие от включването на музика в ежедневния си живот, вместо да създавате музика само за забавление.

Richard Worthy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos